Vizitatorii Muzeului Principia din Alba Iulia vor fi salutați virtual de împăratului roman Caracalla

Vizitatorii Muzeului Principia din Alba Iulia, vor primi un salut virtual din partea împăratului roman Caracalla și vor putea urmări, tot virtual, o demonstrație de luptă a gladiatorilor din Apulum, cu ajutorul unui proiect în valoare de 125.000 de lei care va fi inaugurat la finalul anului viitor.

”Soluția ne va permite sa exploatăm, într-un mod interactiv, zestrea romană a orașului Alba Iulia, dar și să facem „saltul“ din Antichitate în era tehnologiilor inteligente sau invers. Prin scopul său, proiectul își propune stimularea interesului vizitatorilor muzeului Principia printr-un sistem de realitate augmentată (AR), care va da viață personajelor antice”, spun reprezentanții administrației locale.

Cum va funcționa sistemul?

Pentru ca vizitatorii să poată interacționa virtual cu personajele din Antichitate, sistemul va face apel la o serie de secvențe video, ce ulterior vor fi proiectate pe un display interactiv montat pe unul dintre pereții de sticlă exteriori ai Muzeului roman Principia.
Proiectul este conceput să funcționeze 24h/zi, dar va fi mai spectaculos pe întuneric – un motiv în plus pentru turiști să înnopteze la Alba Iulia. Amintim câteva dintre elementele infrastructurii de realitate augumentată: camere video de detecție, proiector laser, sistem PC, aplicație software dedicată.

Care sunt avantajele sistemului?

Inițiativa de a aduce patrimoniul cultural al orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o perioadă în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atât mai binevenită cu cât vizitatorii caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea proiectului se dorește a fi deopotrivă un îndemn spre cunoașterea unor realități istorice, dar și o cale de recuperare a trecutului propriu.

Durata și bugetul proiectului

Punerea în practică a inițiativei Primăriei Alba Iulia este posibilă prin proiectul „Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național(AFCN).

În urma evaluării, proiectul a primit 92 de puncte.

Valoarea totală a proiectului este de 125.000 lei, din care suma nerambursabilă atrasă de Municipiul Alba Iulia este de 85.000 lei.

Sursa foto: albaiuliaqr

Related posts

Leave a Comment