Primul caz confirmat de îmbolnăvire cu pestă porcină la mistreț, în Alba

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat, luni, la un mistreț împușcat pe Fondul de Vânătoare 44 Ohaba, ce aparține de Ocolul Silvic Blaj.

Inspectorii veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au neutralizat animalul vânat, au dispus acțiuni de dezinfecție și au stabilit zonele de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de
transport.

”A fost începută, de asemenea, ancheta epidemiologică. Comuna Ohaba se învecinează cu localități aflate în zona tampon – stabilită în urma confirmării unui focar de PPA la un mistreț împușcat la granița cu județul Sibiu – fiind posibilă migrația porcilor mistreți. În urma acestui caz, se va întruni Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricție”, au declarat reprezentanții DSVSA Alba.

Se au în vedere mai multe măsuri, între care: stabilirea zonelor de supraveghere și restricție; se va trece imediat la catagrafierea mistreților din fondurile de vânătoare, se vor intensifica patrulările zilnice de către gestionarii fondurilor de vânătoare pentru depistarea de porci mistreți morți/ bolnavi; recoltarea probelor de la mistreții vânați sau găsiți morți, ambalarea și individualizarea probelor și transportul lor spre DSVSA Alba se va face, în condiții de biosecuritate, de către medicul veterinar oficial sau personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice.

În termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se se va trece la uciderea tuturor mistreților aflați în zona de risc.

La începutul lunii noiembrie virusul pestei porcine a fost confirmat, în Alba, la doi porci dintr-o gospodărie din comuna Vidra.

Related posts

Leave a Comment